Gebruikersverhalen

Stap voor stap naar de toekomst - een voormalig topsporter traint traplopen na zijn ernstige dwarslaesie

Dmitri & AssiStep

“Maar de paraplegie, dat er iets zo onweerlegbaars zou gebeuren, dat verwacht je niet. Maar goed, het is een nieuwe uitdaging in het leven, en wat je niet doodt, maakt je alleen maar sterker.”

Zolang hij zich kan herinneren, reed de 31-jarige voormalige professionele speedway-racer Dmitri Tschatschin op zijn crossmotor en veranderde zijn passie uiteindelijk in een carrière. Tussen 2004 en 2011 vervolgde hij de motorsport op professionele wijze en maakte hij deel uit van het nationale team.

Bovendien was hij een professionele racer in ice speedway – een wintersport die vermoedelijk in Rusland is ontstaan. Vergelijkbaar met Dmitri, die in Moskou werd geboren en op driejarige leeftijd naar Duitsland kwam.

AssiStep Dmitri6
AssiStep Dmitri5

Dmitri is tot drie keer toe tweede van Duitsland geworden en is bronzen medaillewinnaar van het WK in 2007.

Hij leefde voor zijn passie. Hij is dankbaar dat hij veel meegemaakt en gezien heeft dankzij zijn carrière in de autosport. Echter op 26 augustus 2016,  tijdens een motorcross training, gebeurde het ongeluk. Zijn leven veranderde drastisch.

Het ongeluk gebeurde tijdens een ongevaarlijke sprong boven een zogenaamde tafel. Dit keer springt Dmitri te ver, verliest zijn grip op de voetsteunen tijdens de landing, snelt over een steile muur en landt op zijn rug. Waar en wanneer precies de dwarslaesie is gebeurd – herinnert Dmitri zich niet. Bij het ongeluk breekt hij zijn knie, breekt zijn 12e borstwervel en lijdt aan een kneuzing van het ruggenmerg, een kneuzing van het ruggenmerg, welke leidt tot een onvolledige paraplegie.

AssiStep Dmitri4

Sinds het ongeluk zit Dmitri in een rolstoel. “Toen ik in het ziekenhuis was, zei ik dat ik over drie maanden weer aan de start zou verschijnen. En dan ga ik weer motorrijden.” Dat was mijn eerste uitspraak, maar nu duurt het gewoon wat langer “, zegt 31-jaar oude Dmitri.

Hij gaat door:

“Ik had in het verleden gescheurde ligamenten, sleutelbeenbreuken enz., maar dat zijn kleine dingen.” Na het gebroken sleutelbeen werd ik geopereerd en twee weken later nam ik deel aan het Duitse kampioenschap. “De dwarslaesie dat er iets zo flagrant zou gebeuren, je verwacht dat niet. Maar goed, dat is een nieuwe uitdaging in het leven en wat je niet doodt, maakt je alleen maar sterker.”

Een onvolledige paraplegie is wanneer het ruggenmerg slechts gedeeltelijk is doorgesneden. In dat geval blijft een deel van de zenuwgeleiding achter. Afhankelijk van het niveau van de laesie en de omvang van de scheiding, kunnen er bepaalde functies achterblijven met betrekking tot de zintuiglijke waarneming en / of beweging.

Om deze reden is het mogelijk dat mensen met onvolledige paraplegie hun benen blijven gebruiken om te bewegen, zij het met behulp van loophulpmiddelen zoals rollators, wandelstokken of krukken.

Direct na het ongeluk werd Dmitri twee weken opgenomen in het ziekenhuis. Daarna ging hij naar Murnau voor zijn vroege revalidatie, gevolgd door twee maanden intramurale revalidatie in een kliniek in Passau. Hier werd hij voor het eerst sinds het ongeluk weer rechtop gezet. Ondanks die eerste pogingen om trap te lopen, was wandelen of traplopen op dat moment nog steeds ondenkbaar.

Na zijn eerste vorderingen in dit revalidatiecentrum begon hij gedurende 14 maanden aan een semi-residentiële revalidatie, waar hij per dag één uur fysiotherapie en massage kreeg, evenals apparatuur training en elektrische stimulatie. Dit was een goede voorbereiding op het verblijf in het centrum van revalidatie Geerlofs in Pforzheim.

AssiStep Dmitri3

Vanaf april 2018 was Dmitri patiënt in het revalidatie centrum Geerlofs in Pforzheim, waar hij dagelijks zes uur therapie kreeg. Hij rapporteert: “In de zeven weken dat ik hier was, hadden we zoveel bereikt wat elders moeilijk zou zijn geweest omdat je gewoon niet zo’n intensieve therapie krijgt – de zes uur therapie per dag, dat helpt je enorm vooruit. Alles daarvoor kan je niet vergelijken met wat we hier deden.

Uiteindelijk zou Dmitri 14 weken in het revalidatiecentrum verblijven.

Hier in het revalidatiecentrum Geerlofs oefenden we niet alleen op een vlak oppervlak, maar ook op de trap. Sinds de zomer van 2017 heeft het revalidatiecentrum Geerlofs de traphulp AssiStep in het trappenhuis geïnstalleerd om samen met patiëten en therapeuten te werken aan het veilig en met goede ondersteuning de trap te lopen.

“Eerlijk gezegd, was ik echt verbaasd hoeveel meer functionaliteit van de benen kan worden verkregen bij het gebruik van de AssiStep. De eerste indruk was eigenlijk” cool “.Ik vind het leuk, het werkt geweldig, het maakt het een stuk gemakkelijker om naar boven te gaan en de trap af, het geeft je een zekere mate van veiligheid en dat was positief – heel positief.”

– Dmitri Tschatchin

Dmitri & AssiStep

Het traphulpmiddel is vergelijkbaar met een rollator, maar dan voor trappen, waarbij de patiënt het handvat kan vasthouden en zich zo kan concentreren op het traplopen op een veilige en ondersteunde manier. Dmitri legt zijn eerste indruk van de AssiStep als volgt uit.

  • “Het werkt geweldig, het maakt het een stuk gemakkelijker om de trap op en af te gaan, het geeft je een zekere mate van veiligheid en dat was positief – heel positief. Het is moeilijk om te vertrouwen op iets wat je nog niet kent, als je je benen niet 100% onder controle hebt, maar na de derde stap wist ik waar ik vast moest houden, hoe ik het goed kon gebruiken en toen had ik er vertrouwen in. Je moet het een beetje proberen en ermee leren werken en dan kun je het. Het is een stuk eenvoudiger dan met de normale leuningen. Zeker – je krijgt vrij snel vertrouwen in de AssiStep.”

“Het grote voordeel van AssiStep is dat je veel zelf moet doen voor therapeutische doeleinden en dat is wat belangrijk is.”

– Dmitri Tschatchin (31)

AssiStep Dmitri2
AssiStep Dmitri1

Het trainen van traplopen zonder de AssiStep ligt uw volledige kracht en inspanning in de armen, die u gebruikt om de linker en rechter leuningen vast te houden. Dmitri zegt:

  • “Dat realiseer je je in het begin niet, maar alleen als je echt met zo’n apparaat traint en daadwerkelijk ziet dat er nog steeds kracht uit iets anders komt.” Als je langere tijd in een rolstoel zit, is het een stomme gewoonte om alles met je armen te doen. Dat zou je eigenlijk niet moeten doen. Het grote voordeel van AssiStep is dat je, voor therapeutische doeleinden, veel zelf moet doen en dat is wat belangrijk is. “

Over het concept van het revalidatiecentrum Geerlofs zegt Dmitri

  • “Dit is uniek – zo’n concept bestaat nergens anders, ik heb veel geïnformeerd en veel informatie verzameld over verschillende centra. Niemand doet dat.” Het doel van Dmitri was om na de 14 weken therapie in het centrum een paar stappen zelfstandig te doen met alleen de steun van een rollator.

Ondanks zijn noodlot vertelt Dmitri ons dat zijn dagelijks leven niet veel veranderd is en dat hij nog steeds de dingen doet die hij leuk vindt – voor zover dat mogelijk is. Hij heeft iets meer tijd nodig voor alles en als hij ergens met trappen geconfronteerd wordt, heeft hij hulp nodig. Zelfs als hij niet actief de autosport beoefent, bestaat zijn leven nog steeds uit de autosport. Dmitri werkt als een wedstrijdleider bij speedway-evenementen en zijn doel is om teammanager van het nationale team te worden. Eens in de motorsport, altijd in de motorsport!

  • “Zittend in de rolstoel en gewoon naar de muur staren en huilen was vanaf het begin niet het doel”, benadrukt hij.

Een ander doel is om opnieuw te kunnen lopen, al is het met mobiliteitshulpmiddelen.

  • “Het hoeft geen 10 km te zijn, of 3 km, het is prima als het in het begin maar 100 m is. Het belangrijkste is dat het werkt en dat het onafhankelijk lukt zonder ondersteuning van iemand. De eerste stappen zijn niet zo ver in de toekomst, maar we hebben nog steeds tijd nodig, veel kracht, veel zweet, veel ambitie, veel geduld en motivatie, die er zeker al is.”

“Als je er klaar voor bent, kun je de trap op zonder dat iemand je hoeft te steunen en zonder dat ze op je moeten letten. Het werkt. Een heel groot voordeel is een positieve mindset – dat je er gewoon het vertrouwen in hebt.”

– Dmitri Tschatchin (31)

De voordelen van de AssiStep thuis geïnstalleerd te hebben, worden door Dmitri als volgt beschreven:

  • “Bij een installatie thuis – de veiligheid natuurlijk. Als je er klaar voor bent, kun je de trap op gaan zonder dat iemand daar hoeft te zijn om je te steunen en zonder op je te moeten letten.” Het werkt. Een heel groot voordeel is de mindset – dat je er gewoon het vertrouwen in hebt.
  • Je moet het een keer vasthouden. Je moet het een keer hebben gebruikt en dan heb je echt vertrouwen in de AssiStep. Als je een dwarslaesie hebt, als je been een beetje functioneert, is het feit dat je ermee kunt traplopen het grootste voordeel dat je in deze situatie kunt hebben.

Over de AssiStep die wordt gebruikt als therapie-apparaat onthult Dmitri:

  • “Het is de manier van hoe je je handen op de leuning vasthoudt”
  1. Waar heb je links en rechts twee leuningen die je beide kunt bereiken? Dat is het eerste probleem.
  2. Wanneer je met je handen de leuningen vasthoudt, werk je heel veel met je armen en leg je geen gewicht op je benen.

Dit betekent dat als je de trap afdaalt, je er gemakkelijk af kunt glijden. En met de AssiStep gebeurt dat niet omdat je volle gewicht op de benen ligt. Dit is een groot voordeel van AssiStep. Het is eigenlijk gewoon een assistent die je niet passief maakt zoals een traplift, waar je gewoon zit, op de knop drukt en op en neer gaat, maar je moet echt iets doen. Je kunt de AssiStep vasthouden voor balans. Als je achterovervalt, kun je het stevig vasthouden. Je moet zelf veel doen en dat is een groot voordeel voor mij. Als je je benen kunt bewegen maar moeite hebt om in balans te blijven, dan is dat ideaal.

AssiStep Dmitri

Dmitri zelf zou de AssiStep ook privé gebruiken, omdat zijn doel om zonder hulpmiddelen te lopen nog steeds vrij ver weg is en hij traplopen graag wil blijven trainen.

Voor zijn toekomst, wenst Dmitri gezondheid en om zijn doel bereiken en om zelfstandig een paar stappen te kunnen lopen.

Waarom de AssiStep een goede keuze is?

pokal

Ontworpen voor uw woning

De AssiStep is ontworpen en ontwikkeld door ingenieurs en industrieel ontwerpers van de toonaangevende technische universiteit van Noorwegen.
De AssiStep is ontworpen om op natuurlijke wijze in uw thuisomgeving te passen.

montering

Kan in de meeste soorten trappen geïnstalleerd worden

AssiStep is ontworpen om zich makkelijk aan te passen aan uw trap. Het kan zowel bij rechte als gebogen trappen worden geïnstalleerd, evenals in trappen met vlakke landingen.

trygg

Houdt u veilig en actief

De AssiStep is getest en gecertificeerd door de wereldwijd erkende TÜV uit Duitsland. Het is goedgekeurd voor gebruikers met een gewicht tot 120 kg en voldoet aan de technische veiligheidsnormen EN ISO 12182: 2012 en EN ISO 14971: 2012.

bredde_foldetinn

Neemt zeer weinig ruimte in

Wanneer het handvat is gevouwen, zult u alleen de prachtige roestvrijstalen leuning opmerken.

AssiStep

Brochures en handleiding

Pdf

AssiStep brochure

AssiStep-brochure-dutch.pdf

Pdf

AssiStep user manual

AssiStep-user-manual.pdf

AssiStep icon

Wilt u de AssiStep proberen?

Neem contact met ons op als u de AssiStep in uw omgeving wilt proberen ->

trygg

Wilt u video’s bekijken van AssiStep gebruikers?

Neem een kijkje in in het video gedeelte ->